top of page

De Pal a Alins de la Vall Ferrera

D'Andorra al Pallars.

Ruta de 31 quilòmetres de distància, apta per ser recorreguda en un dia, però recomanada per fer en un cap de setmana, donat que hi ha moltes caminades i visites a pobles de la zona. 

Època aconsellada: primavera, estiu i tardor, fins que comencen a caure les primeres nevades,ja que es passa per indrets d'alta muntanya.

Ruta de Pal a Alins de la Vall Ferrera

Punts d'interès

Andorra la Vella: tota mena de serveis i possibilitats d’esbarjo.

Pal: càmping Xixerella (a 2 quilòmetres), conjunt històric de Sant Climent de Pal i centre d’interpretació de l’Andorra romànica.

Coll de la Botella: ascensió al pic Alt de la Capa (2.572 m).

Port de Cabús: ascensió al pic de Salòria (2.789 m), ascensió al pic dels Llacs o de la Bassera (2.695 m).

Tor: restaurant (en temporada), antic castell medieval de la Força de Tor.

Alins: camí de l’últim Càtar (enllaç amb el camí dels Bons Homes), itineraris del camí Vell de Tor i de Sant Quir i la Torre de les Bruixes, càmping de la Vallferrera.

Descripció de la ruta

Aquesta ruta ens permet creuar d’Andorra al Pallars per l’anomenada ruta dels contrabandistes o de la muntanya de Tor.

 

Sortim del poble de Pal en direcció a les pistes d’esquí del mateix nom, passem pel coll de la Botella per carretera asfaltada i arribem al port de Cabús, on s’acaba Andorra i comença el Pallars, els rasos de Setúria marquen la frontera. Aquí deixem enrere l’asfalt i agafem la pista particular de la “societat de conduenyos de la montanya de Tor”, baixem el port de l’Ovella i arribem al pla de la Mortera, on val la pena aparcar el vehicles i pujar fins al roc de Llumeneres que ens queda just al davant i on podem gaudir de tota la vista de la vall.

Estem en un indret ple d’història, en boca del pastor Pep, pel port Vell ja hi passaven els càtars amb la sal de Gerri cap a França cap al segle X. Si el trobeu, el reconeixereu fàcilment per les seves llargues patilles blanques, feu-lo xerrar, val la pena!

 

Arribats a aquest indret podem escollir entre dues pistes, cap al nord o cap al sud, les dues ens duran al mateix lloc, al poble de Tor. La del nord baixa pel barranc de port Negre i la del sud pel riu de la Rabassa, ambdues envoltades d’antigues bordes. On s’ajunten de nou les dues pistes hem d’anar en compte perquè hi ha força pedra solta i s’estreny la via, però passem sense problema.

 

A Tor s’ajunten el riu de la Rabassa amb el barranc de la Vallpeguera i formen la Noguera de Tor.Un cop arribats a Tor, ja trobem la pista asfaltada, que tot i ser molt estreta i amb força arbres ens duu sense majors problemes, al cap de 12 quilòmetres, fins a Alins de la Vallferrera tot creuant una sèrie de bordes i el trencall del poble de Norís.

paisatges de la ruta 4x4
viu l'aventura en un camper 4x4
Tor, muntanya mítica
bordes mítiques a la ruta 4x4
viu la ruta amb una Sprinter 4x4

Lloguer de vehicles d'aventura creats per a l'aventura..  

NO NOMÉS LLOGUEM VEHICLES, OFERIM EXPERIÈNCIES!

                                                                                                                                                         ©2016  by Campercat4x4

                                                                                                                                                                      carrer pubilla 56 MAS VILET DELS PINS

bottom of page